In 2029 Energieneutraal Home Lifestyle Roadmap Manifest Cijfers Zonnepaneel  

In 2029 Energieneutraal

Geplaatst: 14 januari 2021
Manifest

Duurzaamheid met vlijt!
Sinds enkele jaren ben ik fervent bezig met het klimaat en duurzaamheid. Omdat er 5 Aardes nodig zijn als alle 7,8 miljard wereldbewoners leven zoals wij, Nederlanders, heb ik dit manifest gemaakt.

Het gaat me vooral om een pragmatische aanpak om je ecologische voetafdruk te verminderen. Wat kun je zelf doen om beter met het milieu om te gaan? Voor de één betekend dat minder vlees en voor de ander minder afstand afleggen met de auto. De bedoeling is dat je meeneemt wat voor jou haalbaar is.

Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen met het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Daarom hier een aantal handgrepen die je een beetje op weg zullen helpen. Want als je zelf niets verandert, zal er ook niets veranderen.

Gaan we terug naar vroeger?
Het minder gebruiken van producten

Manifest Duurzaamheid

Minderen
Het Minderen is een eerste vereiste om je ecologische voetafdruk kleiner te maken. Dit Minderen geldt voor alle onderstaande categorieën: minder afstand afleggen, minder vlees eten, minder verwarming en afkoeling, minder aankopen. Als je gaat Minderen, betaal je ook minder kosten. Dat scheelt dus in de portemonnee.

Vervoer
Ga meer lopen, of pak de e-bike, dat is nog gezond ook. Neem daarnaast zoveel mogelijk het OV, zeker als de bus ook elektrisch wordt. Ga anders met de elektrische auto, want deze vervuilt minder dan een benzineauto. Wel op alle autowegen met maximaal 80 km/h. Vliegen mag ook, maar slechts in beperkte mate.

Voeding
Met evenveel mensen als leeuwen of olifanten, zouden we alles mogen eten. Echter, aangezien er ruim 7,8 miljard mensen zijn, is het tijd om de broekriem aan te halen. Vlees en kaas moeten sterk aan banden gelegd worden. De voorkeur gaat daarom uit naar eieren, peulvruchten, soja en noten.

Woning
Je woning goed laten isoleren levert op den duur veel voordeel op. Je hebt minder verwarming nodig in de winter, en minder afkoeling in de zomer. Sommige woningen kunnen niet zonder een hybride warmtepomp, maar de meeste woningen hebben aan een volledig elektrische warmtepomp ruim voldoende. Met zonnepanelen en een accu ben je helemaal het mannetje.

Aankopen
Zuinige apparaten helpen bij het verbruiken van minder energie. Ze zijn in aanschaf wel wat duurder maar dat verdien je snel terug. Hergebruik zoveel mogelijk materiaal, koop regelmatig tweedehands kleding, en zorg dat zoveel mogelijk afval is gescheiden.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Contact

Contact

Dit is mijn persoonlijke website. Niet alle informatie op deze website is accuraat of compleet, waarvoor mijn excuses. Ik hoop mettertijd je zoveel mogelijk te kunnen voorzien van volledige informatie.

Als je een vraag, een opmerking of een nuttige aanvulling hebt over of voor deze website, dan kun je contact met mij opnemen. Stuur een e-mail naar (sorry, javascript staat uit)

Camiel Wijffels
×
#