In 2029 Energieneutraal Home Lifestyle Roadmap Manifest Cijfers Zonnepaneel  

In 2029 Energieneutraal

Geplaatst: 5 december 2019
Gewijzigd: 14 januari 2021

Inhoud

Roadmap

Roadmap

Vroeger kochten we een vriezer, een wasdroger en een CV-ketel "voor het leven". Of in ieder geval voor de tijd dat het apparaat bleef werken. Tegenwoordig leven we echter in een tijd waarin we de terugverdientijd van een apparaat kunnen berekenen. Een wasdroger uit 1995 gebruikte immers 900kWh stroom per jaar, en een wasdroger uit 2020 nog maar 200kWh. Dat verschil, 700kWh ofwel 140 euro, kun je vertalen naar de tijd die het kost om de nieuwe wasdroger van 700 euro terug te verdienen. In dit geval vijf jaar.

In de loop van 10 jaar probeer ik mijn huis te verduurzamen, van 2019 tot 2029. Dit verduurzamen mag echter niet ten koste gaan van wooncomfort en ik wil niet te diep in mijn buidel tasten. We kunnen wel de terugverdientijd berekenen, uitgaande van een peiljaar. In mijn geval heb ik gekozen voor het jaar 2015, omdat ik sinds dat jaar steeds beter op het energieverbruik ben gaan letten.

Stroomverbruik: 6560kWh, gasverbruik: 1519m3 (januari 2015)

 
 

Roadmap 2019 (afgerond)

Stroomverbruik: 5118kWh, gasverbruik: 1425m3 (januari 2019)

De planning voor 2019

 • Isoleren verwarmingsbuizen
 • Plaatsen vloerverwarming
 • Vervangen diverse elektrische apparaten

De kosten worden geraamd op 15.000 euro.

Januari

Ik ben begonnen met het aanbrengen van zoveel mogelijk buisisolatie rondom verwarmingsbuizen. Dat kost misschien wel een paar honderd euro, maar dit verdient zich in een jaar al weer terug.

Ik was enkele jaren eerder al begonnen met enkele metingen, maar dat heb ik begin 2019 fors uitgebreid. Als je een comfortabele binnentemperatuur wilt hebben, zul je immers moeten weten welke factoren er allemaal een rol spelen. Daarom heb ik diverse nul-metingen uitgevoerd. Daarnaast heb ik een FLIR IR-camera mogen lenen om de warmtelekken van mijn huis op te sporen.

Februari

Onze vaatwasser was na 18 jaar trouwe dienst aan het eind van zijn latijn. Precies op tijd om een zeer energiezuinige vaatwasser aan te schaffen. Het verbruik is gedaald van 465kWh naar 135 kWh per jaar. De koelkast in de keuken was bij mij ook al langer een doorn in het oog. Deze was ook 18 jaar oud, en verbruikte relatief veel stroom. Hier hebben we gelijk ook een energiezuinige versie in gezet. Het verbruik daalde bij de koelkast van 220kWh per jaar naar 64kWh.

September

In onze aanbouw, uit 2001, hadden we altijd al vloerverwarming, maar in de originele woonkamer nog niet. Dat voelde altijd erg koud aan, vooral in de wintermaanden. Daarom hebben we vloerverwarming in de kamer aangelegd en tegelijk alle radiatoren op de benedenverdieping verwijdert. Hoewel het verwijderen van de radiatoren ons is afgeraden, blijkt dat de vloerverwarming prima werkt zonder radiatoren. Zelfs als het buiten vriest en op lage temperatuur: 40 graden.

December

We wilden onze 43" Samsung televisie uit 2005 vervangen door een Smart model. Dit is de FullHD 43" Philips PFS5803 geworden. Waar onze Samsung nog typisch 155kWh per jaar verbruikte, is het verbruik van de Philips nog maar 37kWh per jaar. Hadden we gekozen voor bijvoorbeeld een Philips 55" 4K Ultra HD, dan was het jaarlijks verbruik nauwelijks gedaald (126kWh), en hadden we minimaal 400 euro meer moeten betalen. En dat, terwijl er maar weinig televisie uitzendingen zijn met Ultra HD.

Roadmap 2020 (afgerond)

Stroomverbruik: 4139kWh, gasverbruik: 1292m3 (januari 2020)

De planning voor 2020

 • Vervangen plat dak
 • Vervangen douchekop
 • vervangen diverse apparaten
 • Reflecteren warmte
 • Plaatsen zoneregeling
 • Plaatsen zonnepanelen

De kosten worden geraamd op 11.000 euro.

Vervangen plat dak

Het plat dak van onze aanbouw uit 2001 is al enkele jaren lek. In de zomer van 2019 werdt dit definitief vastgesteld en de dakbedekking moet dus gerepareerd of vervangen worden. Omdat deze dakbedekking al 19 jaar op het dak ligt hebben we besloten om voor nieuwe dakbedekking te gaan.

De acht centimeter isolatie die onder de dakbedekking ligt is nog in goede staat. Ik heb daarom besloten om er aflopend acht tot twaalf centimeter isolatie bovenop te leggen. Vervolgens gebruiken we niet de zwarte zonnestraling-absorberende bitumen dakbedekking, maar lichtgrijze kunststof dakbedekking met hierop de witste kiezels die ik kon vinden als ballast. De vervanging van het plat dak heeft in juni 2020 plaats gevonden.

Vervangen douchekop

We hebben nu een normale douchekop. Deze verbruikt 12 liter water per minuut. Deze is vervangen door een spaardouchekop, met een verbruik van 5,5 liter per minuut. Kosten: 90 euro. Besparing: 40 m3 gas per jaar.

Vervangen diverse apparaten

De waterkoker is vervangen door een heetwaterdispenser. Deze maakt de exact de gevraagde hoeveelheid water warm, in plaats van steeds een halve liter.

Reflecteren warmte

Warmte kun je in de winter binnen houden door warmte reflecterend verf, coating of folie te gebruiken. Maar in de zomer kun je de warmte van de zon op dezelfde manier buitenhouden. Dit alles om het huis koeler te maken en het gebruik van de airco te verminderen.

Voor de ramen die niet worden vervangen heb ik warmtewerende folie laten plaatsen. Zonder folie werd de temperatuur van het raam aan de binnenzijde 39 graden. Met warmtewerende folie is de temperatuur nog maar 32 graden. Dit alles is gemeten met een buitentemperatuur van 28 graden en volle zon.

Voor het bitumen dak op de dakkapel heb ik warmtewerende verf gebruikt. Zonder warmtewerende verf werd het dak 75 graden. Met twee lagen coating was dit nog maar 31 graden, met een buitentemperatuur van 28 graden.

Onze garagedeur is jarenlang geverfd met Bretons Blauw, een mooie donkerblauwe tint. Toen de volle zon hierop stond werd deze 72 graden. Nu is de deur met warmtewerende witte verf (RAL 9010) ingekleurd. De temperatuur is daarbij gedaald tot 38 graden

Zoneregeling

Al jarenlang willen wij de warmte met een zoneregeling goed kunnen instellen. Dit jaar hebben we een zoneregeling gekocht van Plugwise, een Nederlands bedrijf. Gelukkig hebben we de zoneregeling in september al geinstalleerd, want het afregelen hiervan is wel een dingetje.

Na twee weken hadden we dit redelijk op orde, los van wat fine-tuning toen het echt winter werd. We zijn er zeer tevreden over, en we kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder zoneregeling.

Zonnepanelen

Wij hebben al jarenlang een plat dak op het zuiden, dus ideaal voor zonnepanelen. Wij hebben in de toekomst ongeveer 15 zonnepanelen van 400Wp nodig hebben om volledig in onze energiebehoefte te voorzien, inclusief een elektrische auto. Wij hebben gekozen voor 8 zonnepanelen van Longi, van 370Wp. In totaal kunnen we hiermee 2500kWh per jaar opwekken.

Op vrijdag 4 december 2020 hebben de zonnepanelen voor het eerst elektricteit opgeleverd.

 
 

Roadmap 2021 onderhanden werk

De planning voor 2021

 • Hydrofoberen gevel
 • Vervangen raam woonkamer

De kosten worden geraamd op 6.000 euro.

Hydrofoberen gevel

Wij hebben een gevel op zuid van 75m2 en op west van 20m2. Dit is de regenkant van ons huis, en dit merken wij ook in het stookgedrag van onze CV-ketel. Regen die op deze gevel valt wordt deels opgezogen door de stenen. Vervolgens verdampt dat water weer, wat warmte onttrekt aan de muur en dus aan ons huis. Ons huis koelt hierdoor sneller af.

Ik verwacht dat we ongeveer 20% kunnen besparen (meting 2019/2020) op stookkosten als we de gevel hydrofoberen (waterafstotend maken). Voor het hydrofoberen moet de gevel eerst gereinigd worden, en zal wat voegwerk hersteld moeten worden.

Vervangen raam woonkamer

Sinds de verbouwing in 2001 heeft het merendeel van de ramen beneden HR+ glas, en hebben wij nog maar één raam in de woonkamer met dubbelglas. Dit is een groot vier-vlaks raam dat in de winter voelbaar erg koud is.

Ik wil dit raam in 2021 vervangen door triple glas (HR++).

Roadmap 2022

Rustjaar

 
 

Roadmap 2023

De planning voor 2023

 • Ventilatie met warmteterugwin-unit

De kosten worden geraamd op 8.000 euro.

Warmteterugwin-unit

Hoe ik de warmte die ik terugwin wil hergebruiken in onze bestaande bouw was lange tijd de vraag. We hebben al centrale afzuiging (mechanische ventilatie), waarbij lucht van de woonkamer en de wc wordt afgezogen. Samen met de uitbouw van 2001 hebben we gelijk een grote woon-kelder laten zetten. Hier is helaas weinig tot geen ventilatie voorzien. De badkamer hebben we in 2009 aangepakt, en toen hebben we ervoor gekozen om de vochtige lucht direct naar buiten af te voeren.

Afvoer vuile lucht

Mijn oplossing is het koppelen van de centrale afzuiging aan de kelder. Dit kan door een gat te maken naar de centrale kelderruimte, en van hieruit ontluchtingspijpen aan te leggen naar de twee woonruimtes in de kelder. Daarnaast moet er in de badkamer een ventilatierooster naar de centrale afzuiging worden aangebracht, op de plaats waar die vroeger ook al zat...

Aanvoer frisse lucht

De warme lucht moet echter ook nog goed worden benut. Wij hebben in de winter twee koele ruimtes in ons huis, waarvandaan lucht wordt aangezogen ten bate van de centrale afzuiging, namelijk de hal en de bijkeuken. Deze twee ruimtes kunnen vrij eenvoudig met een enkele pijp buitenlangs bereikt worden. Het eerste voordeel is dat de ruimtes worden verwarmd met frisse buitenlucht door de warmteterugwin-unit. Het tweede voordeel is dat er niet langer koude lucht van buiten wordt aangezogen, maar voorverwarmde lucht.

Een mogelijke andere toepassing van de warme lucht is om deze (deels) naar de slaapkamers op de eerste en tweede verdieping te voeren. Deze ruimtes zijn nu nog niet verwarmd en in de winter is het toch prettig om deze enigzins te verwarmen.

Roadmap 2024

Rustjaar

 
 

Roadmap 2025

De planning voor 2025

 • Plaatsen warmtepomp

De kosten worden geraamd op 9.000 euro.

Warmtepomp

Het vervangen van de CV-ketel door een warmtepomp is nu al mogelijk, want ons huis is goed geïsoleerd. Nu wordt een warmtepomp vaak in één adem genoemd met een boiler. Een boiler kan namelijk op een goedkope manier met warm water worden gevuld door de warmtepomp. Maar sta er dan wel even bij stil hoeveel warm (douche) water je daadwerkelijk verbruikt. Heb je een groot huishouden, en wordt er meerdere keren per dag van de douche gebruik gemaakt, dan is een 180 liter boiler zeker een aanrader. Zeker wanneer je geen spaardouchekop hebt. Maar als er maar drie keer in de week van de douche gebruik wordt gemaakt, tien minuten per keer, en je hebt bovendien een spaardouchekop, dan is een boiler een erg dure investering.

Roadmap 2026

Rustjaar

 
 

Roadmap 2027

Rustjaar

Roadmap 2028

De planning voor 2028

 • Vloer of bodem isolatie

De kosten worden geraamd op 3.000 euro.

 
 

Roadmap 2029

De planning voor 2029

 • Dak isolatie
 • Dakkapel isolatie
 • Gevel isolatie

De kosten worden geraamd op 7.000 euro.

Contact

Contact

Dit is mijn persoonlijke website. Niet alle informatie op deze website is accuraat of compleet, waarvoor mijn excuses. Ik hoop mettertijd je zoveel mogelijk te kunnen voorzien van volledige informatie.

Als je een vraag, een opmerking of een nuttige aanvulling hebt over of voor deze website, dan kun je contact met mij opnemen. Stuur een e-mail naar (sorry, javascript staat uit)

Camiel Wijffels
×
#