In 2029 Energieneutraal Home Lifestyle Roadmap Manifest Cijfers Zonnepaneel  

In 2029 Energieneutraal

Geplaatst: 5 december 2019
Gewijzigd: 14 januari 2021

Inhoud

Roadmap

Roadmap

Vroeger kochten we een vriezer, een wasdroger en een CV-ketel "voor het leven". Of in ieder geval voor de tijd dat het apparaat bleef werken. Tegenwoordig leven we echter in een tijd waarin we de terugverdientijd van een apparaat kunnen berekenen. Een wasdroger uit 1995 gebruikte immers 900 kWh stroom per jaar, en een wasdroger uit 2020 nog maar 200 kWh. Dat verschil, 700 kWh ofwel 140 euro, kun je vertalen naar de tijd die het kost om de nieuwe wasdroger van 700 euro terug te verdienen. In dit geval vijf jaar.

In de loop van 10 jaar probeer ik mijn huis te verduurzamen, van 2019 tot 2029. Dit verduurzamen mag echter niet ten koste gaan van wooncomfort en ik wil niet te diep in mijn buidel tasten. We kunnen wel de terugverdientijd berekenen, uitgaande van een peiljaar. In mijn geval heb ik gekozen voor het jaar 2015, omdat ik sinds dat jaar steeds beter op het energieverbruik ben gaan letten.

Stroomverbruik: 6.560 kWh, gasverbruik: 1.519 m3 (januari 2015)

 

 
Zo veel mogelijk isolatie aanbrengen
 
* meten is weten *
 
De duurzame vaatwasser - deze doet er wel langer over om de vaat te wassen
 
De zuinige koelkast
 
Eficiënt vloerverwarming aanleggen
 
Zeer zuinige televisie

Roadmap 2019 (afgerond)

Stroomverbruik: 5.118 kWh, gasverbruik: 1.425 m3 (januari 2019)

De planning voor 2019

 • Isoleren verwarmingsbuizen
 • Plaatsen vloerverwarming
 • Vervangen diverse elektrische apparaten

De kosten worden geraamd op 15.000 euro.

Januari

Ik ben begonnen met het aanbrengen van zoveel mogelijk buisisolatie rondom verwarmingsbuizen. Dat kost misschien wel een paar honderd euro, maar dit verdient zich in een jaar al weer terug.

Ik was enkele jaren eerder al begonnen met enkele metingen, maar dat heb ik begin 2019 fors uitgebreid. Als je een comfortabele binnentemperatuur wilt hebben, zul je immers moeten weten welke factoren er allemaal een rol spelen. Daarom heb ik diverse nul-metingen uitgevoerd. Daarnaast heb ik een FLIR IR-camera mogen lenen om de warmtelekken van mijn huis op te sporen.

Februari

Onze vaatwasser was na 18 jaar trouwe dienst aan het eind van zijn latijn. Precies op tijd om een zeer energiezuinige vaatwasser aan te schaffen. Het verbruik is gedaald van 465 kWh naar 135 kWh per jaar.

De koelkast in de keuken was bij mij ook al langer een doorn in het oog. Deze was ook 18 jaar oud, en verbruikte relatief veel stroom. Hier hebben we gelijk ook een energiezuinige versie in gezet. Het verbruik daalde bij de koelkast van 220 kWh per jaar naar 64 kWh.

September

In onze aanbouw, uit 2001, hadden we altijd al vloerverwarming, maar in de originele woonkamer nog niet. Dat voelde altijd erg koud aan, vooral in de wintermaanden. Daarom hebben we vloerverwarming in de kamer aangelegd en tegelijk alle radiatoren op de benedenverdieping verwijdert. Hoewel het verwijderen van de radiatoren ons is afgeraden, blijkt dat de vloerverwarming prima werkt zonder radiatoren. Zelfs als het buiten vriest en op lage temperatuur: 40 graden.

December

We wilden onze 43" Samsung televisie uit 2005 vervangen door een Smart model. Dit is de FullHD 43" Philips PFS5803 geworden. Waar onze Samsung nog typisch 155 kWh per jaar verbruikte, is het verbruik van de Philips nog maar 37 kWh per jaar. Hadden we gekozen voor bijvoorbeeld een Philips 55" 4K Ultra HD, dan was het jaarlijks verbruik nauwelijks gedaald (126 kWh), en hadden we minimaal 400 euro meer moeten betalen. En dat, terwijl er maar weinig televisie uitzendingen zijn met Ultra HD.

Roadmap 2020 (afgerond)

Stroomverbruik: 4.139 kWh, gasverbruik: 1.292 m3 (januari 2020)

De planning voor 2020

 • Vervangen plat dak
 • Vervangen douchekop
 • vervangen diverse apparaten
 • Reflecteren warmte
 • Plaatsen zoneregeling
 • Plaatsen zonnepanelen

De kosten worden geraamd op 11.000 euro.

Vervangen plat dak

Het plat dak van onze aanbouw uit 2001 is al enkele jaren lek. In de zomer van 2019 werdt dit definitief vastgesteld en de dakbedekking moet dus gerepareerd of vervangen worden. Omdat deze dakbedekking al 19 jaar op het dak ligt hebben we besloten om voor nieuwe dakbedekking te gaan.

De acht centimeter isolatie die onder de dakbedekking ligt is nog in goede staat. Ik heb daarom besloten om er aflopend acht tot twaalf centimeter isolatie bovenop te leggen. Vervolgens gebruiken we niet de zwarte zonnestraling-absorberende bitumen dakbedekking, maar lichtgrijze kunststof dakbedekking met hierop de witste kiezels die ik kon vinden als ballast. De vervanging van het plat dak heeft in juni 2020 plaats gevonden.

Vervangen douchekop

We hebben nu een normale douchekop. Deze verbruikt 12 liter water per minuut. Deze is vervangen door een spaardouchekop, met een verbruik van maximaal 9,5 liter per minuut. Kosten: 90 euro. Besparing: 40 m3 gas per jaar.

Vervangen diverse apparaten

De waterkoker is vervangen door een heetwaterdispenser. Deze maakt de exact de gevraagde hoeveelheid water warm, in plaats van steeds een halve liter.

Reflecteren warmte

Warmte kun je in de winter binnen houden door warmte reflecterend verf, coating of folie te gebruiken. Maar in de zomer kun je de warmte van de zon op dezelfde manier buitenhouden. Dit alles om het huis koeler te maken en het gebruik van de airco te verminderen.

Voor de ramen die niet worden vervangen heb ik warmtewerende folie laten plaatsen. Zonder folie werd de temperatuur van het raam aan de binnenzijde 39 graden. Met warmtewerende folie is de temperatuur nog maar 32 graden. Dit alles is gemeten met een buitentemperatuur van 28 graden en volle zon.

Voor het bitumen dak op de dakkapel heb ik warmtewerende verf gebruikt. Zonder warmtewerende verf werd het dak 75 graden. Met twee lagen coating was dit nog maar 31 graden, met een buitentemperatuur van 28 graden.

Onze garagedeur is jarenlang geverfd met Bretons Blauw, een mooie donkerblauwe tint. Toen de volle zon hierop stond werd deze 72 graden. Nu is de deur met warmtewerende witte verf (RAL 9010) ingekleurd. Met volle zon is de temperatuur daarbij gedaald tot 38 graden.

Zoneregeling

Al jarenlang willen wij de warmte met een zoneregeling goed kunnen instellen. Dit jaar hebben we een zoneregeling gekocht van Plugwise, een Nederlands bedrijf. Gelukkig hebben we de zoneregeling in september al geinstalleerd, want het afregelen hiervan is wel een dingetje.

Na twee weken hadden we dit redelijk op orde, los van wat fine-tuning toen het echt winter werd. We zijn er zeer tevreden over, en we kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder zoneregeling.

Zonnepanelen

Wij hebben een plat dak op het zuiden, dus ideaal voor zonnepanelen. Wij hebben gekozen voor 8 zonnepanelen van Longi, van 370 Wp. In totaal kunnen we hiermee 2.500 kWh per jaar opwekken.

Op vrijdag 4 december 2020 hebben de zonnepanelen voor het eerst elektricteit opgeleverd.

De subsidie vanuit de overheid bedraagt € 600.


 
Ophogen plat dak met 10 cm isolatie en vervolgens EPDM met kiezels er overheen
 
Extra zuinig douchen met de spaardouchekop
 
Dé oplossing voor een afgemeten kopje heet water
 
Deze raamfolie reflecteert vooral warmte - maar ook 30% van het licht
 
Voortaan kunnen we iedere ruimte apart verwarmen
 
Acht zonnepanelen van elk 370 Wp, richting zuid

 
Acht zonnepanelen van elk 370 Wp, richting oost-west
 
Zo zag het er eerst uit
 
Het 30 jaar oude dubbel glas raam is vervangen modern triple glas
 
De planning van de hemelwaterafvoer
 
Hemelwaterafvoer middels infiltratiekratten, met een inhoud van 1 kubieke meter
 
Een warmtepomp van 7 kW
 
De bioler bevat 80 liter water van 45 graden, genoeg om een kwartier te douchen

Roadmap 2021 (afgerond)

Stroomverbruik: 3.984 kWh, gasverbruik: 1.326 m3 (januari 2021)

De planning voor 2021

 • Draaien zonnepanelen
 • Vervangen raam woonkamer
 • Hemelwaterafvoer
 • Plaatsen warmtepomp
 • Vervangen Mechanische Ventilatie

De kosten worden geraamd op 12.000 euro.

Draaien zonnepanelen

De zonnepanelen lagen begin van het jaar op zuid omdat zij dan het meeste opbrengen. Ze nemen echter ook het meeste ruimte in beslag op mijn plat dak, zodat ik nog maar weinig loopruimte over heb tussen de muur en de buitenunit van de airco, en straks, de warmtepomp.

De opbrengst is op oost-west ongeveer 11% minder, maar de verdeling over de gehele dag is beter. Daarnaast heb ik dan 150 cm loopruimte in plaats van 80 cm. Op 13 mei heb ik de zonnepanelen gedraaid, en ik ben er erg tevreden over.

Vervangen raam woonkamer

Sinds onze verbouwing in 2001 heeft het merendeel van de ramen beneden HR+ glas, en hebben wij nog maar één raam in de woonkamer met dubbelglas. Dit is een groot vier-vlaks raam dat in de winter voelbaar erg koud is. Daarom is dit raam in juni vervangen door een drievlaks raam van triple glas (HR++), met een u-waarde van 0,55.

Hemelwaterafvoer

Het opvangen van het hemelwater is uit nood geboren. Onze keukenafvoer is regelmatig verstopt, en dit is verbonden met de afvoer van het regenwater achter ons huis. Door dit hemelwater achter het huis los te koppelen is de keukenafvoer vrij eenvoudig te repareren, maar wat doe je dan met het hemelwater? Precies: infiltratiekratten.

Ik heb gekozen om voor 150 m2 hemelwater, ongeveer 1 m3 infiltratiekratten neer te leggen. Neerleggen, is echter overdreven, want ze moeten behoorlijk diep worden ingegraven, tot 110 cm. Een zandafvangput is ook nodig om de infiltratiekratten te vrijwaren van zand, en dan moet nog een aantal nieuwe rioolbuizen worden aangelegd om het water de goede kant op te sturen. Een kunstwerkje waar ik erg trots op ben - en in twee weken afgerond in september

Bij nader inzien is 1 m3 eigenlijk te weinig, en had ik voor 150 m2 hemelwater ongeveer 2 m3 infiltratiekratten moeten gebruiken. Bij nader inzien, want het is erg lastig om hier goede informatie over te vinden. Nu loopt het overloop-putje iedere maand een keer over. Dit is niet erg, want daarvoor is het overloopputje bedoeld. Het was alleen niet helemaal de bedoeling.

De subsidie voor de hemelwaterafvoer voor 150 m2 vanuit de gemeente Vught bedraagt bijna € 2.900. Dit was een leuke verassing, want de hele constructie heeft maar € 900 gekost.

Plaatsen warmtepomp

Het vervangen van de CV-ketel door een warmtepomp is mogelijk doordat we sinds twee jaar overal vloerverwarming hebben. Bovendien is ons huis goed geïsoleerd. Ik heb de temperatuur van het cv-water al op 45 graden gezet, sinds de winter van 2019, en dat gaat prima.

Nu wordt een warmtepomp vaak in één adem genoemd met een boiler. Een boiler kan namelijk op een goedkope manier met warm water worden gevuld door de warmtepomp. Maar sta er dan wel even bij stil hoeveel warm (douche) water je daadwerkelijk verbruikt. Heb je een groot huishouden, en wordt er meerdere keren per dag lang gedouchet, dan is een 180 of 240 liter boiler van 2.500 euro geen overbodige luxe. Zeker wanneer je geen spaardouchekop hebt. Maar als er hooguit één keer per dag 5 minuten van de douche gebruik wordt gemaakt, en je hebt een spaardouchekop, dan kun je beter kiezen voor een kleinere boiler.

De warmtepomp is een 'Airwell Pac BT Monobloc' geworden van 7 kW. Ik had berekend dat ik ongeveer 4,5 kW nodig had en dan is 5 kW net een beetje te krap. Ik heb bewust niet gekozen voor een split-unit, want ik wilde geen lawaai dingen in huis hebben. Dat blijkt achteraf een goede keuze te zijn geweest. We hebben wel de leidingen, die van buiten naar binnen gaan, dubbel geisoleerd, zodat er minimaal warmte verloren gaat in de winter.

Als boiler hebben we gekozen voor een wandmodel van 80 liter, van Tesy, met een prijskaartje van slechts 295 euro. Met deze boiler en een spaardouchekop van 7 liter per minuut, kunnen we ruim 10 minuten douchen met heet water. Aangezien we in dit huishouden vrij kort douchen, is dit ruim voldoende.

De subsidie voor de warmtepomp vanuit de overheid bedraagt € 1.900.

Vervangen Mechanische Ventilatie

Roadmap 2022

Stroomverbruik: 4.897 kWh, gasverbruik: 609 m3 (januari 2022)

Rustjaar

Aangezien we nu een warmtepomp hebben, verbruikten we vorig najaar (2021) geen gas meer. We verbruikten wel meer stroom, wat we vooral in 2022 gaan merken. De warmtepomp verbruikt naar verwachting ongeveer 3.300 kWh per jaar.

 
 

Roadmap 2023

Stroomverbruik: 6.800 kWh (schatting) (januari 2023)

De planning voor 2023

 • Hydrofoberen gevel
 • Plaatsen extra zonnepanelen

De kosten worden geraamd op 12.000 euro.

Hydrofoberen gevel

Wij hebben een gevel op zuid van 75m2 en op west van 20m2. Dit is de regenkant van ons huis, en dit merken wij ook in het stookgedrag van onze CV-ketel. Regen die op deze gevel valt wordt deels opgezogen door de stenen. Vervolgens verdampt dat water weer, wat warmte onttrekt aan de muur en dus aan ons huis. Ons huis koelt hierdoor sneller af.

Ik verwacht dat we ongeveer 20% kunnen besparen (meting 2019/2020) op stookkosten als we de gevel hydrofoberen (waterafstotend maken). Voor het hydrofoberen moet de gevel eerst gereinigd worden, en zal wat voegwerk hersteld moeten worden.

Plaatsen extra zonnepanelen

Sinds we een warmtepomp hebben verbruiken we weer meer stroom, ongeveer 6.800 kWh per jaar. Daarnaast komt er binnenkort ook een elektrische auto voor de deur te staan die ook stroom vreet. Daarom willen we 15 extra zonnepanelen plaatsen op het op west gelegen schuine dak. Dat betekend wel dat we een dakraam moeten laten verwijderen, maar dat hebben we er graag voor over.

De bedoeling is dat er 15 zonnepanelen van 430 Wp op het dak komen, met een totale opbrengst van 5.800 kWh per jaar. Samen met de eerste lichting zonnepanelen komen we dan op 8.300 kWh per jaar. Dit moet voorlopig voldoende zijn.

Roadmap 2024

Rustjaar

 
 

Roadmap 2025

De planning voor 2025

 • Vervangen voordeur

De kosten worden geraamd op 5.000 euro.

Roadmap 2026

De planning voor 2023

 • Ventilatie met warmteterugwin-unit

De kosten worden geraamd op 8.000 euro. (decentrale WTW unit kost ongeveer 1000 euro)

Warmteterugwin-unit

Hoe ik de warmte die ik terugwin wil hergebruiken in onze bestaande bouw was lange tijd de vraag. We hebben al centrale afzuiging (mechanische ventilatie), waarbij lucht van de woonkamer en de wc wordt afgezogen. Samen met de uitbouw van 2001 hebben we gelijk een grote woon-kelder laten zetten. Hier is helaas weinig tot geen ventilatie voorzien. De badkamer hebben we in 2009 aangepakt, en toen hebben we ervoor gekozen om de vochtige lucht direct naar buiten af te voeren.

Afvoer vuile lucht

Mijn oplossing is het koppelen van de centrale afzuiging aan de kelder. Dit kan door een gat te maken naar de centrale kelderruimte, en van hieruit ontluchtingspijpen aan te leggen naar de twee woonruimtes in de kelder. Daarnaast moet er in de badkamer een ventilatierooster naar de centrale afzuiging worden aangebracht, op de plaats waar die vroeger ook al zat...

Aanvoer frisse lucht

De warme lucht moet echter ook nog goed worden benut. Wij hebben in de winter twee koele ruimtes in ons huis, waarvandaan lucht wordt aangezogen ten bate van de centrale afzuiging, namelijk de hal en de bijkeuken. Deze twee ruimtes kunnen vrij eenvoudig met een enkele pijp buitenlangs bereikt worden. Het eerste voordeel is dat de ruimtes worden verwarmd met frisse buitenlucht door de warmteterugwin-unit. Het tweede voordeel is dat er niet langer koude lucht van buiten wordt aangezogen, maar voorverwarmde lucht.

Een mogelijke andere toepassing van de warme lucht is om deze (deels) naar de slaapkamers op de eerste en tweede verdieping te voeren. Deze ruimtes zijn nu nog niet verwarmd en in de winter is het toch prettig om deze enigzins te verwarmen.

 
 

Roadmap 2027

Rustjaar

Roadmap 2028

De planning voor 2028

 • Vloer of bodem isolatie

De kosten worden geraamd op 4.000 euro.

 
 

Roadmap 2029

De planning voor 2029

 • Dak isolatie
 • Dakkapel isolatie
 • Gevel isolatie

De kosten worden geraamd op 8.000 euro.

Contact

Contact

Dit is mijn persoonlijke website. Niet alle informatie op deze website is accuraat of compleet, waarvoor mijn excuses. Ik hoop mettertijd je zoveel mogelijk te kunnen voorzien van volledige informatie.

Als je een vraag, een opmerking of een nuttige aanvulling hebt over of voor deze website, dan kun je contact met mij opnemen. Stuur een e-mail naar (sorry, javascript staat uit)

Camiel Wijffels
×
#